Dela nyhet
Viktig info till ungdomar och föräldrar!
17 jan, 20:30 0 kommentarer

Åtgärdsplan för att förhindra smittspridning av Covid-19 vid våra träningar på Sjöaremossen
Inledning
Vi har en fortsatt mycket kritisk situation i Sverige med smittspridning av Covid-19. Att följa råd och beslut från Folkhälsomyndigheten (FHM), Riksidrottsförbundet (RF), Svenska Bandyförbundet (SBF) samt Varbergs kommun och Region Halland är för oss en självklarhet. Vi ska följa råd och beslut - inte hitta vägar runt dom.
Vår åtgärdsplan Covid-19 för träning på Sjöaremossen är reviderad utifrån gällande riktlinjer från FHM och Varbergs kommuns senaste beslut. Fredagen den 15 januari tog de Halländska kommunerna, i samråd med smittskyddsansvariga på Region Halland, beslut om att öppna upp kommunala idrottsanläggningar för utomhusidrott i enlighet med FHMs rekommendationer att tillåta fritidsaktiviteter utomhus för barn och unga.
Ungdomar födda år 2005 och yngre får delta i träning, precis som före jul innan vår verksamhet pausade. Även de som är födda år 2004 och tidigare, enligt beslut av FHM den 14 december, kan medverka i träningsverksamhet utifrån att det sker på ett smittminimerande sätt. Vår Covid-19-grupp har gjort en riskbedömning och kommit fram till att detta är möjligt utifrån att våra regler för träning följs av alla.
Vi har också en plan med åtgärdspunkter vi arbetar efter vid misstanke om eller konstaterad smitta i någon träningsgrupp. Vår handlingsplan finns dokumenterad sist i detta dokument. Vad gäller korrekta uppgifter och senast uppdaterad information om t ex hur många dagar man ska vara hemma vid smitta osv, så följer vi senaste informationen på FHMs hemsida om smittfall uppstår.
Vi är övertygade om att vi tillsammans kommer att klara av att genomföra säkra och trivsamma träningar resten av denna mycket annorlunda bandysäsong. Det viktigaste målet i vinter är nu att alla trivs och har en fin gemenskap och roligt tillsammans på isen.
Grundläggande regler
• Stanna hemma om du är sjuk
Den som är sjuk, även med milda symptom, ska inte delta i någon aktivitet, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande.
Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man avsluta och åka hem direkt.
Har man konstaterad smittad person i hushållet man bor i, ska man följa anvisningar som ges vid smittspårning. Gällande regel är att man ska hålla sig i karantän och vara observant på symptom i minst 7 dagar.
• Hygien
Tvätta händer noga eller använd handsprit där det finns risk för kontaktsmitta.
• Håll avstånd – minst 1,5 meter
Vi tar hänsyn till varandra när vi möts, vid byte av träningsgrupp och vid in- och utgång till banan. Vi håller avstånd när vi tar på och av vår utrustning (OBS! detta ska ske utomhus, se regler för träning) och vid planering av träning och samling på isen.
Vi turas om att gå in i materialbodar och sliprum så trängsel undviks.
Vi använder inte våra klubblokaler eller omklädningsrum.
Möten som behöver hållas äger rum ute i det fria med bra distans till varandra eller så genomförs de digitalt.
Så här bedriver vi våra träningar på ett smittminimerande sätt
• Personligt ansvar
Alla följer de grundläggande reglerna ovan.
• Ombyte hemma
Alla byter om hemma före och efter aktivitet. Vi sätter bara på oss skridskor, hjälm samt träningströja på Sjöaremossen. OBS! Ska ske utomhus på t ex läktaren. Gäller alla. De som kan ber vi även ta på sig skridskorna hemma (fungerar främst för de yngre barnen).
Lagen delar upp läktaren så man har varsin del/samlingsplats vid träning som är tillräckligt stor så att man kan hålla avstånd (minst 1,5 meter) inom gruppen samt mellan de andra träningsgrupperna man delar istid/läktaren med. Sittdynor är utplacerade för att markera platser med lagom avstånd. Anhöriga får hjälpa barn med skridskor/hjälm men ska därefter lämna arenan. Lagens ledare ansvarar för att prata ihop sig ang vilken del av läkaren resp lag ska använda så man inte behöver passera varandra på väg till och från träning.
• Egen utrustning och hygien
Var och en har sin egen vattenflaska och vi lånar inte varandras utrustning, t ex hjälm med galler pga risk för smittspridning. Spotta eller fräs inte näsan i närheten av någon annan under träning då droppar kan sprida virus.
• Vi håller avstånd
Tränare och spelare håller avstånd vid genomgång före träning samt på isen vid genomgång av övningar.
• Inga åskådare
Alla lag utser en lagledare/lagvärd som finns vid isen och tar emot och ev. hjälper de barn som behöver hjälp under träningen samt som kan hjälpa till att besvara frågor och informera om våra regler.
Anhöriga eller syskon är inte tillåtna att vara med på träning/isen. Ingen publik är tillåten på träning. Anhöriga ombeds lämna isbanan under träning. Tipsa gärna om att man kan motionera runt vår nyrenoverade fina motionsslinga runt mossen.☺
• Färre antal individer på samma träningspass
Vi korrigerar i schemat för träningstider löpande. Vi prioriterat att inte få för många aktiva på isen samtidigt samt undvika nya kontakter. Om möjlighet finns läggs gott om tid mellan träningspassen så att föregående grupp hinner avlägsna sig innan nästa anländer.
• Resa till och från träning
Vi uppmanar seniora spelare som har körkort att åka enskilt till träning och att alla undviker samåkning utanför familjen.
Vi måste alla hjälpas åt att följa dessa riktlinjer, det är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra vår anpassade och begränsade verksamhet resten av vintern.
Åtgärdsplan vid misstänkt eller konstaterad smittad i träningsgrupp (ledare eller spelare)
Steg 1 – Pausa verksamheten
Ledarna pausar direkt verksamheten i berörd grupp vid besked om att någon i gruppen är misstänkt smittad.
Steg 2 - Informera
Ledare för berört lag informerar Magnus Andreasson i SSK/FBK Ungdomskommitté. Han informerar SSK resp FBK ordförande/styrelser samt övriga ledare i föreningen. All information ska vara avpersonifierad, inga namn får anges.
Steg 3 – Invänta provsvar och smittspårning
Vid misstanke om Covid-19 ska berörd person testa sig. Vid testning av Covid-19 ska man agera som om man är smittbärare och stanna hemma tills man fått sitt provsvar. Vid positivt provsvar bokar personen smittspårning på 1177 och följer sen de anvisningar som ges.
Vid positivt provsvar tar Ungdomskommittén genom Magnus Andreasson tillsammans med ordförande i SSK resp FBK beslut om hur länge gruppen ska pausa.
Vid negativt provsvar följer personen de tidsangivelser som FHM anger på sin hemsida ang hur länge man ska stanna hemma efter att man känner sig frisk.
Väröbacka 2021-01-15
Covid-19-gruppen Sunvära SK/Frillesås BK
Anki, Magnus, Göran och Jens
Kommentarer